MECOR

Geçmişten günümüze ticari, askeri, eğitim, v.b. faktörler nedeniyle farklı bölgeler ve diller, dönem dönem cazibe merkezi haline gelmiş. Günümüzde İngilizce, bilimsel dil olarak, Amerika Birleşik Devletleri ise bilimsel çalışma alanında en önemli cazibe merkezi. Dolayısıyla bilimsel alanda kayda değer birşeyler yapabilmek için İngilizce’yi iyi bir şekilde kullanmak ve -özellikle-Amerika Birleşik Devletleri’ndeki üniversiteler ve bilim insanları ile iyi bir iletişim halinde olabilmek çok önemli. Türk Toraks Derneği de bu bağlamda 2008’den beri “American Thoracic Society (ATS)” ile önemli bir işbirliği içerisinde. Bu ortak çalışmanın adı “MECOR (Methods in Epidemiologic, Clinical and Operations Research).”

Sonia Buist (AKA Mama MECOR)

Sonia Buist (“AKA Mama MECOR”) ile. MECOR Global, Kenya.

MECOR, dört yıl süren ve her yıl kademeli olarak ilerleyen birer haftalık yoğun bir program. Kursun dili İngilizce. İlk yıl klinik araştırma yöntemleri konusunda temel bir kurs veriliyor ve bu konuda grup çalışmaları yapılıyor. İkinci yıl daha ileri araştırma yöntemleri aktarılırken, kurs süresince bireysel olarak her katılımcının bir proje oluşturması isteniyor. Üçüncü yıl biraz daha mesafe alınarak, -ağırlıklı olarak- hazırlanan projelerin veri analizine yönelik çalışmalar yapılıyor. “Global” olarak adlandırılan son yıla, ilk üç yılı tamamlayanlar başvurabiliyor. Hazır projesi olan (verisi hazır proje) başvurular arasından en iyiler seçilerek kursa kabul ediliyor. İlk üç kurs, katılımcıların olduğu ülkede yapılırken, son yıl (Global), MECOR programının olduğu ülkelerden herhangi birinde olabiliyor. Global kursun amacı, bir haftalık süre içerisinde veri analizinin profesyonel destek ile yapılmasını ve makalenin bir dergiye gönderilmek üzere hazır hale gelmesini sağlamak.

MECOR programı ilk olarak Meksika’da 1994 yılında başlamış, sonrasında Latin Amerika’ya ve dünyanın diğer bölgelerine doğru yayılmaya başlamış. Meksika (1994), Şili (1996), Brezilya (1997), Arjantin (1998), Peru (1999), Uruguay (2004), Ekvador (2005), Afrika (2007), Türkiye (2008), Hindistan (2009), Kolombiya (2010), Vietnam (2011), Çin ve Endonezya (2013) MECOR programının yürütüldüğü ülkeler. Bu yıl Çeşme’de, Türkiye’de 2008 yılında başlayan programın 8. ayağı yapılıyor. MECOR-Türkiye’nin ilk üç ayağı ile birlikte Global kurs da bu yıl Türkiye’de.

Türkiye’den MECOR’a katılıp Global dahil tüm aşamaları tamamlayan -benimle birlikte- beş kişi var. İlk dördümüz Global kursu Kenya‘da (Kenya izlenimleri için bkz. Hakuna Matata !) aldık. Şimdi MECOR’un Türkiye ayağının eğitici kadrosunda yer alıyoruz. Dileğimiz MECOR programının daha uzun soluklu olması ve daha fazla kişinin bu programdan yararlanması. Bu yıl Türkiye’de yapılan Global kursu üç kişi daha tamamlıyor. MECOR programının yöneticisi ATS’nin önceki başkanlarından ve dünya genelinde BOLD çalışmasıyla tanınan “Sonia Buist“. Herkes ona “Mama MECOR” diyor. İlerleyen yaşına rağmen enerjisi takdire şayan. Enerjik, disiplinli ve her şeye hakim. Varlığı bile tek başına “rol model” olarak çok ilham verici.

MECOR’un kazanımlarını ve bakış açımızı nasıl değiştirdiğini bir sonraki yazıda paylaşmak dileğiyle…



Kategoriler:Akademi(k), Her Şey

Etiketler:, , , , , , , , ,

1 replies

Trackbacks

  1. Milattan Önce MECOR’dan Sonra… | GÜNLÜK